رینوپلاستی به چه معنا است؟

رینو پلاستی از دو کلمه رینو (Rhino) به معنای بینی و پلاستی (Plasty) به معنی تغییر شکل دادن تشکیل شده است. در ابتدا هدف از جراحی های بازسازی یا تغییر شکل دهنده بینی عمدتا برای بهبود شکل ظاهری در افرادی بود که بدلیل حوادث و یابه حکم قاضی از ناحیه بینی مثله شده بودند و دچار بدشکلی در ناحیه بینی بودند. خواستگاه اولیه این اعمال جراحی از هندوستان شروع شد لیکن به سرعت در همه جا همه گیر شد.
بتدریج رینوپلاستی از شکل درمانی به شکل یک جراحی زیبایی و زیبا پسندانه تبدیل شد. در این میان جراحان پلاستیک و ترمیمی با علم و تجربه زیادی که در بازسازی و تغییر شکل نسوج و بافتهای بدن در طی جنگ های جهانی اول و دوم بدست آورده بودند یکی از گروههای پزشکی بودند که در پیشرفت و تکامل این جراحی خاص و مردم پسند نقش عمده ای بر عهده گرفتند .

رینوپلاستی باز یا بسته؟
بطور کلی جراحی زیبایی بینی یا رینوپلاستی به دو روش باز و بسته قابل انجام است. هر کدام از این دو روش مزایا و معایب خاص خودش را دارد . مزایای هر روش به حدی است که هنوز هیچ کدام از این دو روش نتوانسته  دیگری را حذف کند . بطور کلی جراح بر اساس این عوامل تصمصیم می گیرد به چه روشی عمل کند:

  1. روشی که  تجربه بیشتری در انجام آن دارد.

2 . میزان کار مورد نیاز در حین شکل دادن بینی .

3 . اولیه یا ثانویه بودن عمل.

4 . بر اساس خواست و با تفاهم با داوطلب رینو پلاستی .

اما بطور کلی تفاوت این دو روش در ظاهر بیمار، فقط با بودن یا نبودن یک برش کوچک بر روی تیغه تحتانی بینی (کولوملا که بین دو سوراخ بینی واقع است) خود را نشان میدهد و از نظر ظاهری تفاوت عمده دیگری ندارد.

اقدامات اولیه: 
جراح پس از معاینه اولیه و بررسی وضعیت راههای هوایی و وضع تنفس داوطلب رینوپلاستی ، سوالاتی در مورد در خواست داوطلب از نظر شکل بینی مورد نظر وی می پرسد.اقدامات لازم برای رسیدن به درخواست های داوطلب و مزیت ها و محدودیت ها را بیان می کند.در مواردی که شک به انحراف تیغه وسط بینی یا سایر اختلالات راه هوایی وجود داشته باشد ممکن است جراح در خواست انجام سی تی اسکن را به داوطلب ارائه دهد. همچنین ممکن است عکس برداری ظاهری از صورت و بینی داوطلب توسط خود جراح انجام شود و یا داوطلب جهت انجام این عکس برداری ها به آتلیه های عکاسی راهنمایی شود. جراح بر روی این عکس ها تجزیه و تحلیل مورد نظر جهت رسیدن به خواسته های داوطلب را انجام میدهد و در نهایت پس از توافق نهایی بر روی نحوه عمل جراحی ، داوطلب در لیست عمل رینوپلاستی قرار خواهد گرفت.

آنچه در زمان عمل جراحی انجام میشود عمدتا عبارتست از شکل دادن به داربست استخوانی _ غضروفی بینی که پوست بینی بر روی آن قرار گرفته است.به عبارت دیگر جراح با بلند کردن پوست از روی این داربست با شکل دادن به غضروفها و یا برداشتن یا اضافه کردن قطعات غضروفی و نیز با انجام تغییراتی در قسمت استخوانی بینی ، شکل دلخواه و مطلوب را به بینی میدهد.
اقدامات و مراقبت های پس از عمل در بین جراحان مختلف ممکن است تا حدی با یکدیگر متفاوت باشد اما اصول کلی آنها عبارتست از ثابت کردن بینی با آتل به مدت حدود یک هفته و سپس چسب زدن بینی برای مدت یک یا دوماه تا تثبیت نتیجه جراحی .البته در مورد عمل جراحی رینوپلاستی بطور معمول حدود یک سال زمان لازم است تا تغییرات ناشی از عمل نهایی شود و ثبات پیدا کند.

چند نکته کاربردی در مورد رینوپلاستی :

اگر تصمیم به عمل جراحی زیبایی بینی یا رینوپلاستی دارید شاید دانستن این چند نکته برای شما مفید باشد :

1 .عمل جراحی بینی میتواند به روش باز یا بسته انجام شود.در روش باز یک برش کوچک در زیر تیغه وسط بینی داده میشود و بقیه برش ها ی جراحی داخل بینی است و دیده نمیشود.در جراحی بسته بینی همه برش ها در داخل بینی است.هر روش مزایا و معایب خاص خود را دارد لیکن امروزه اغلب جراحان روش باز را می پسندند.غالبا محل برش ها پس از بهبودی از خود اثر قابل توجهی باقی نمی گذارد.

2 .عمل جراحی بینی به قصد بهبود ظاهر بینی(improvement) انجام میشود نه لزوما به قصد نتیجه صد در صد ایده آل(perfection)بنابر این باید توقع خود را با واقعیت تطبیق دهید. گاهی ایجاد نتیجه ایده‌آل حتی در دست متبحرترین جراحان نیز مقدور نیست.توجه داشته باشید که پس از عمل هم تغییرات ناشی از افزایش سن و سال ادامه می یابد.با جراحتان در مورد بینی که مناسب قیافه و صورت شماست صحبت کنید.

3 .اغلب موارد جراحی بینی به قصد زیبایی تحت پوشش بیمه نیست.در مواردی که به قصد درمان بیماری باشد مانند درمان انحراف بینی ممکن است بیمه ها هزینه عمل را پوشش دهند.

4 .در دوره پس از عمل باید محدودیت هایی در فعالیت و ورزش داشته باشید.مثلا برای یک هفته باید آتل بینی و چسب های آن را تحمل کنید .بنابراین برای دیدن نتیجه عجله نکنید و به توصیه های پزشک معالج خود بدقت عمل کنید.ممکن است لازم باشد تا دو ماه یا بیشتر برحسب توصیه جراح تان ورزش نکنید.از آفتاب دوری کنیدو مراقبتهایی مانند موارد فوق.بنابر این در برنامه ریزی زمان عمل این نکات را مد نظر قرار دهید.

5 .در دوره پس از عمل درجاتی از تورم و کبودی در ناحیه بینی و اطراف چشم ها وجود دارد که غالبا طی یک تا دو هفته برطرف میشود اما تا ثابت شدن نتیجه نهایی جراحی و تثبیت شکل بینی ممکن است یک سال زمان لازم باشد.

6 .ممکن است از نتیجه عمل خود راضی نباشید.نگران نشوید.امکان عمل جراحی مجدد وجود دارد اما این عمل غالبا زودتر از یک سال از عمل اول انجام نمیشود زیرا حصول نتیجه نهایی غالبا یک سال طول می کشد.غالبا عمل های اصلاحی خیلی کوچکتر و سبک تر از عمل اول است هر چند که موارد استثناء هم وجود دارد.

7 .جراحان فوق تخصص پلاستیک و زیبایی معتبر را میتوانید از اینجا پیدا کنید.